Er zijn 4 manieren om koffie te zetten.
  
                                  
Melanges bestemd voor de bereiding van espresso koffie wordenlangzaam gebrand. Deze koffiebonen worden ongemalen verpakt en worden vlak voor gebruik extra fijn gemalen om te kunnen worden gebruikt in een espressoautomaat. Het water wordt onder hoge druk door het koffiemaalsel geperst. Een espresso heeft een mooi gesloten crèmelaagje. Het zetten van een kopje koffie duurt ongeveer 30 seconden en is afhankelijk van het type automaat.
Fresh brew koffie is speciaal ontwikkeld voor automaten met een fresh brew systeem. Het intensieve, snelle brandproces en de speciale samenstelling van de diverse melanges maken het mogelijk om, na een relatief snelle zetmethode, een perfecte kop koffie te serveren. In een fresh brew automaat wordt een zorgvuldig afgepaste hoeveelheid koffie voor één kopje, korte tijd in contact gebracht met een bepaalde hoeveelheid water. Vervolgens wordt het mengsel door een papieren of metalen filter heen gedrukt en is er in gemiddeld 18 seconden een kop koffie bereid.

     Vriesdroog
    

Bij het begin van het vriesdroogproces wordt een zeer grote hoeveelheid sterke koffie gezet, om daarna ingevroren te worden. Hierdoor ontstaan dikke plakken koffie, die daarna worden teruggebracht tot fijne korrels. Deze komen terecht in een vacuüm vriesdroogkamer waar ze een beetje opgewarmd worden. Door het effect van het vacuüm, gecombineerd met de opgewekte warmte, wordt het ingevroren water in de korrels direct omgezet van een vaste staat naar een gasvorm, zonder eerst vloeibaar te worden. Alle smaakstoffen en het aroma blijven behouden. Het eindresultaat is een koffie in de vorm van kristallen en noemen wij vriesdroogkoffie. Deze koffie is sterk geconcentreerd en voor een kopje koffie is dan ook maar een kleine dosering nodig. Een kenmerk van vriesdroogkoffie is de snelheid. In gemiddeld 8 seconden is er weer een kopje koffie, cappuccino of bijvoorbeeld Wiener melange klaar.    
         

De laatste methode om koffie te zetten is middels koffieconcentraat, ook wel bekend als liquid koffie. Koffieconcentraat is sterk geconcentreerde koffie, gezet volgens een speciale methode. De koffie wordt vervolgens luchtdicht verpakt en diepgevroren. Voordat het de automaat in kan, dient het eerst ontdooid te worden, zodat de koffie weer vloeibaar is. Hierdoor is de houdbaarheid beperkt tot 6 weken. De automaat voegt heet water toe aan het concentraat en het resultaat is een kopje koffie. Net als bij vriesdroog automaten kan er in zeer korte tijd een kopje koffie worden gezet, gemiddeld 6 – 9 seconden.
© 2013 Cafeline

Designed By: MTJ Webservice